50 Ani de Ralph Lauren

În 2017, s-au împlinit 50 de Ani de la lansarea brandului Ralph Lauren


Intro

Ralph Lauren (născut Ralph Lifshitz în 14 Octombrie 1939) este un celebru designer american, faimos pentru brandul de succes la nivel global, Ralph Lauren. Revista Forbes a estimat în 2016 averea lui Lauren la 5.5 miliarde de dolari, lucru ce-i conferă locul 233 în topul celor mai bogate persoane din lume.

Începuturi

Ralph Lauren s-a născut în cartierul Bronx din New York, fiu de emigranți evrei din Belarus. Are doi frați și o soră, el fiind mezinul familiei. La vârsta de 16 ani, Ralph și-a schimbat numele de familie în Lauren, după ce era mereu provocat și ridiculizat la școală din cauza numelui “Lifshitz”.

Lauren a absolvit liceul în 1957 și a îndrăgit mult sportul (baschet, baseball) dorind să calce pe urmele lui Joe Dimmagio (celebru jucător de baseball). Deasemenea a cochetat și cu o potențială carieră de actor la Hollywood. Toate aceste atracții s-au reflectat mai târziu în designul produselor sale. A urmat apoi cursurile unei facultăți de afaceri, dar a renunțat după doi ani. 

La vârsta de 16 ani, Ralph și-a schimbat numele de familie în Lauren


Se Naște Brandul Ralph Lauren

În 1967, când încă lucra la Beau Brummell (producător de cravate), Lauren a început să creeze un model personal de cravate. Lauren s-a împrumutat cu 30 000$, pentru a-și deschide și extinde afacerea. A închiriat un stand de prezentare în clădirea Empire State Building, de unde livra personal produsele la diferite magazine.

În anul 1968, inspirat fiind de universul sportiv, a dat numele POLO, primei sale colecții vestimentare de bărbați. Doar un an mai târziu, în 1969, Lauren reușea să-și promovoze linia vestimentară în celebrul magazin Bloomingdale’s din Mangattan.

În 1971, Lauren lansa pentru prima dată o colecție de cămăși pentru femei. Acest an a marcat și lansarea primului magazin Ralph Lauren în Beverly Hills, California. Lauren devenea astfel primul designer american din istorie care și-a deschis un magazin. Un pionier și o sursă de inspirație pentru următorul val de designeri americani. 

În 1972, Ralph Lauren a lansat colecția de tricouri polo în diferite culori. Pe piept a fost brodat un jucător de polo, ce devine ulterior un simbol emblematic pentru brandul Ralph Lauren. Moto-ul campaniei publicitare: “Fiecare echipă are o culoare -- Polo are 17”.

În 1974, a furnizat costumația masculină pentru actorii distribuiți în filmul The Great Gatsby. Promovarea la Hollywood, a luat avânt și în anul 1977, când actorii Diane Keaton și Woody Allen a purtat haine Ralph Lauren în filmul cîștigător de Oscar, Annie Hall.

Lauren, primul designer american care deschide un magazin în SUA


Anii 80-90, Succes Internațional

În 1981, compania a intrat pe piața europeană prin deschiderea unei reprezentanțe la Londra, fiind de altfel primul magazin deschis în Europa de către un designer american. În 1986, s-a deschis la New York cel mai mare magazin Ralph Lauren, într-o opulentă clădire istorică “Rhinelander Mansion”, pe strada Madison. 

Linia vestimentară Polo Sport a fost introdusă în 1992, urmată rapid de alte 10 noi colecții vestimentare. În 1997, ca o urmare normală a succesului internațional, compania a fost lansată public pe piață bursei de valori New York Stock Exchange

Lauren, primul designer american care deschide un magazin în Europa


Istoria Recentă

Compania a lansat site-ul oficial polo.com în anul 2000. În anul 2007, site-ul a fost relansat sub numele de ralphlauren.com. La data de 29 Septembrie 2015, Stefan Larsson a preluat rolul de CEO și prin urmare conducerea companiei. Din cauza unor diferențe de opinie dintre Stefan și Lauren, poziția de CEO a fost preluată recent de Patrice Louvet, începând cu data de 1 Mai, 2017. Lauren, în ciuda vârstei de 78 de ani, este încă activ și deține acum rolul de “Chief Creative Officer”.

Lauren se retrage de la conducerea companiei după 48 de ani


Viața Personală

În Decembrie 1964, Lauren s-a căsătorit cu profesoara de dans, Ricky Ann Low-Beer. Cei doi s-au întâlnit cu 6 luni în urmă, în cabinetul unui doctor, unde ea lucra cu jumătate de normă ca recepționistă. Ricky este autoarea cărții The Hamptons: Food, Family and History. Soții Lauren au trei copii: Andrew, David and Dylan.

În 1987, Lauren a fost diagnosticat cu tumoare la creier. În același an, a urmat cu succes o operație pentru eliminarea tumorii. După recuperare, în calitate de filantrop, a susținut financiar o serie de inițiative în cercetarea cancerului.

De-a lungul timpului Lauren a acumulat o impresionantă colecție de automobile rare. În 2005, o parte din vasta sa colecție a fost expusă în muzeul “Boston Museum of Fine Arts”. Istoria s-a repetat în 2011, când un număr select de automobile au fost expuse în muzeu, de data aceasta la Paris. 

Lauren învinge cancerul la vârsta de 48 de ani


Statistici

Companie: Ralph Lauren Corporation
Fondator: Ralph Lauren
Anul Fondării: 1967
Sediul Central: New York City, USA
CEO: Patrice Louvet (1 Mai 2017)
Venit Brut (2016): 7.4 miliarde dolari
Venit Net (2016): 546 milioane dolari
Nr. Angajați (2014): 23 000
Nr. Magazine (2016): 761
Sucursale: Ralph Lauren Home Collections, Ralph Lauren Media, Ralph Lauren Watch and Jewelry Company, RL Fragrances, Club Monaco Corporation, Polo Jeans Company.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ralph_Lauren https://en.wikipedia.org/wiki/Ralph_Lauren_Corporation