Brand American creat de Francezi

În 2018, brandul GUESS împlinește 37 de ANI

Intro

GUESS este un celebru brand American, cu sediul în Los Angeles, California, specializat în îmbrăcăminte pentru bărbați / femei și accesorii precum ceasuri, parfumuri, bijuterii, etc. Brandul este deținut de frații Maurice și Paul Marciano, fiind prima companie care a creat blugi de designer pentru femei.

Începuturi

Cei patru frați Marciano (Georges, Maurice, Paul și Armand), designeri din sudul Franței, s-au decis în anul 1981 să purceadă în căutarea visului American. Inspirați de influența europeană, frații Marciano au redefinit designul blugilor pentru femei, stabilind un nou standard în modă. Primul lor model de blugi, denumit "3-Zip Marilyn", a fost spălat cu pietre, având o croială unică, stil "slim-flit".

Bloomingdale's a fost primul magazin care a comandat două duzini de blugi, din acest model. Blugii s-au bucurat de un succes instant, și s-au vândut în doar câteva ore. Acesta a fost începutul unei lungi povești de succes.

Frații Marciano pleacă din sudul Franței în căutarea visului American


GUESS, un Nume Iconic

Înainte de a lansa brandul de succes GUESS, frații Marciano, au deschis o serie de magazine în Franța, sub numele MGA. Produsul lor cel mai de popular a fost blugii unisex. Dorind să reproducă succesul și în afara Franței, frații Marciano s-au mutat în America, California, Beverly Hills. Georges a fost cel care a creat numele GUESS, inspirat fiind de un panou publicitar McDonald's, care le cerea clienților să ghicească ("guess") ce restaurant oferă cel mai mare burger.

Entuziasmat, George s-a întors acasă la frații lui și le-a spus: "Cred că am găsit numele perfect pentru brandul nostru... GUESS". Inițial, Maurice nu a fost de acord cu numele GUESS și a propus mai multe alternative, dar în final, propunerea lui Georges a fost în unanimitate acceptată. Astfel s-a născut numele iconic GUESS.

Numele GUESS a fost inspirat de un panou publicitar McDonald's


Blugii GUESS, un HIT

Blugii GUESS, având ca logo, un triunghi roșu, spălați cu piatra, și accesorizat cu un model inovativ de fermoar în zona gleznei, a fost oficial lansat la sfârșitul anului 1981. S-au dovedit un hit răsunător. Într-un singur an, vânzările din magazinele Bloomingdale's și cel personal din Beverly Hills, au ajuns la suma impresionantă de 6 milioane de dolari.

GUESS a investit ulterior agresiv în marketing, iar în anul 1985 au introdus pentru prima oară iconicele reclame în format alb și negru. Reclamele au câștigat numeroase premii Clio (Clio Awards). Numeroase și faimoase modele au făcut parte din reclamele GUESS: Claudia Schiffer, Anna Nicole Smith, Eva Herzigova, Valeria Mazza, Kate Upton și Laetitia Casta. Pentru unele modele, faima lor s-a datorat tocmai reclamelor GUESS, fiind rampa de lansare în topul din lumea modei.

În celebrul film din 1985, Back to the Future, personajul principal Marty McFly (Michael J Fox) poartă blugi GUESS, creați special pentru acest rol. În anii 1980, GUESS, a fost poate cel mai popular brand de blugi. Compania a fost prima care a creat blugi de designeri. Linia de blugi, initițal creată doar pentru femei, a fost extinsă și pentru bărbați în anul 1983. În anul 1984, GUESS își face debutul în domeniul accesoriilor, și introduce o colecție de ceasuri sub numele GUESS, GUESS Steel și GUESS Collection. Tot în anul In 1984, au introdus o colecție de îmbrăcăminte pentru bebeluși și copii, denumită GUESS Kids.

Într-un singur an, GUESS vinde blugi în valoare de 6 milioane de dolari


Anii '90, Scandal și Declin

În anii '90, GUESS deschide o nouă divizie, sub numele GUESS Home, promovând articole de casă (așternuturi, perini, etc). Vânzările nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, și s-a decis închiderea acestei filiale, la sfârșitul anilor '90. Tot în aceeași perioadă, popularitatea GUEES suferă un ușor declin, datorită concurenței altor branduri, care se bucură de un succes tot mai crescut: Calvin Klein, Diesel, Tommy Hilfiger.

Spre sfârșitul anilor '80, imaginea companiei are de suferit, datorită acuzațiilor de colaborare cu fabrici, unde muncitorii aveau salarii scăzute, lucrau ore îndelungate și în condiții proaste. În 1992, contractorii GUESS, sunt acuzați oficial de către departamentul de protecție a muncii (US Department of Labor), datorită condițiilor inferioare de muncă, a salariului sub cel minim impus de lege, și a restanțelor de plată către salariați. Ca răspuns imediat, GUESS a promis că va monitoriza strict contractorii, pentru a evita în viitor astfel de activități ilegale. 

Însă, în anul 1996, GUESS a fost dată în judecată de către Uniunea Textilă din America (Union of Needletrades, Industrial and Textile Employees) pentru neplata salariului minim pe economie, și neplata orelor suplimentare. În timpul procesului s-a ajuns la o înțelegere financiară între GUESS și angajați. La scurt timp, GUESS anunță că își mută producția în Mexic. Compania a negat că această mutare are legătură cu procesul, dar imaginea lor publică a avut de suferit.

Dealtfel, celebra formație Rage Against the Machine, susține angajații din uniunea textilă printr-un panou publicitar ce promova un mesaj anti-GUESS: "Rage Against Sweatshops: We Don't Wear Guess – A Message from Rage Against The Machine and UNITE. Injustice. Don't buy it."

Formația "Rage Against the Machine" promovează mesaje anti-GUESS


Anii 2000, Succesul Revine

În anii 2000, spre beneficiul companiei, scandalul și procesele din anii '90, au fost uitate. Produsele GUESS devin din nou populare în rândul tinerilor, iar marketingul are o tentă din ce în ce mai sexi.

În anul 2004, GUESS celebrează 20 de ani de la debutul colecției de ceasuri, prin lansarea unei ediții speciale, ce se bucură de un mare succes. Departamentul de accesorii se extinde cu noi produse, iar magazinele din întreaga țară sunt renovate. GUESS creează și o colecție de produse cu preț mai redus, vândute exclusiv în outlet-uri. Deasemenea GUESS introduce prima extensie a brandului lor, sub numele GUESS by Marciano, o linie de îmbrăcăminte și accesorii de lux pentru femei. În anul 2005, GUESS introduce linia de parfumuri pentru femei, urmând în 2006, cu o linie similară pentru bărbați.

Pe lângă magazinele oficiale din USA și Canada, GUESS ajunge să fie prezentă în peste 400 de locații din întreaga lume, prin intermediul colaboratorilor din Europa, Asia, Africa, America de Sud, Australia, America Latină, Orientul Mijlociu, Africa de Sud. Mai ales în Africa de Sud, GUESS se bucură de un mare succes, având reprezentanțe deschise în aproape fiecare oraș mediu și mare din țară.

În anul 2012, după 23 de ani de la prima apariție în reclamele GUESS, supermodelul Claudia Schiffer, a pozat din nou pentru GUESS, într-o celebră reclamă alb și negru, celebrând 30 de ani de la lansarea brandului. Începând cu anul 2017, fosta membră a formației de fete Fifth Harmony, artista din Cuba, Camila Cabello, a fost anunțată ca fiind noua imagine GUESS.

Produsele GUESS sunt comercializate în 484 de locații din întreaga lume


Statistici

Companie: Guess, Inc
Fondatori: Frații Georges, Maurice, Paul, Armand Marciano
Anul Fondării: 1981
Sediul Central: Los Angeles, USA
CEO: Victor Herrero (2015)
Venit Brut (2016): 2.2 miliarde dolari
Venit Net (2016): 22.7 milioane dolari
Nr. Angajați (2016): 14 300
Nr. Magazine (2016): 484

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Guess_(clothing)
https://successstory.com/companies/guess